Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ακούγοντας Βιβάλντι...

Ακούγοντας Βιβάλντι…

Άγγελος, ελαιογραφία Χρύσας Σιώτη 

Η μουσική του Βιβάλντι είναι μουσική της σιωπής,  μουσική της ψυχής, απαλλαγμένη από το βάρος και τη ματαιότητα. Συνδιαλέγεται με την Ουράνια αρμονία, αιωρείται ανάμεσα στο εδώ και στο επέκεινα. Μέσω της μουσικής του γίνεται υπενθύμιση παραδείσου και ξυπνά ο νόστος  της επιστροφής. Αναχωρητής ο ίδιος δεν συνδιαλέγεται με τα εγκόσμια. Έχει απαλλαγεί από κάθε τέτοιου είδους σκοπιμότητα, προσφέρεται στην αναζήτηση του σημείου επαφής με το θείο. Η παιδικότητά του εκφράζεται με την αγγελική χάρη, τα παιχνίδια του προσφέρονται στον καθένα, όταν κι εφόσον εξαρθεί στο σημείο της ψυχής για να νιώσει ένα παιδί μέσα στο άχρονο και τότε ακούγοντας τον Βιβάλντι θα αισθανθεί πώς έτη φωτός κέρδισε στον επίγειο βίο του!

Στην μουσική του Βιβάλντι αποκαλύπτεται η ενότητα αυτού και του άλλου κόσμου. Τον αισθητό κόσμο τον μεταφράζει σε υπεραισθητό, χωρίς να τον αρνείται.

Ο Βιβάλντι ανοίγει μυστικά μονοπάτια ψυχής, ταξιδεύει μέσα στη νύχτα και τη σιωπή και μας καλεί σε μια μυσταγωγική κοινωνία, τότε αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος το μέγα θαύμα της Ομορφιάς, που δεν είναι του κόσμου τούτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου